Slaapverwarring is een initiatief van hoogleraar slaapstoornissen Gert Jan Lammers. Met dit boek hoopt hij samen met fotograaf Arie Kievit, schrijver Valerie Kierkels én de patiënten meer bekendheid te geven aan narcolepsie.
In Nederland zijn tussen de 2000 en 2500 mensen gediagnosticeerd met narcolepsie, terwijl er volgens schattingen zeker 8000 mensen aan deze slaap-waakstoornis zouden moeten lijden. Tijdige herkenning en behandeling van narcolepsie is van groot belang. Gemiddeld duurt het, zowel in Nederland als daarbuiten, echter acht jaar vanaf het begin van de eerste klachten voordat de diagnose narcolepsie wordt gesteld. En vaak wordt de ziekte dus helemaal niet onderkend.
Alle door Arie Kievit geportretteerden in het boek zijn gediagnosticeerd met narcolepsie met kataplexie en onder behandeling bij het Slaap-Waakcentrum SEIN. Ze zijn bereid geweest open te spreken onder eigen naam en een fotografisch inkijkje te geven in hun dagelijks leven. Ze hopen zo bij te dragen aan meer bekendheid van narcolepsie en aan inzicht wat het betekent om deze chronische aandoening te hebben.
Slaapverwarring is gemaakt vanwege de in 2020 aan de Universiteit Leiden ingestelde leerstoel voor slaapstoornissen, met bijzondere aandacht voor narcolepsie. De verschijning viel samen met de oratie De slaap vatten die Gert Jan Lammers uitsprak op 20 mei 2022. Dit boek beschrijft en visualiseert niet zoals gebruikelijk een voor een de verschillende symptomen van narcolepsie, maar richt zich op waar mensen met narcolepsie, zowel gediagnosticeerd als niet-gediagnosticeerd, zowel behandeld als onbehandeld, in het dagelijks leven tegenaan lopen.
Slaapverwarring is door Studio Kers in opdracht van Slaap-Waakcentrum SEIN gemaakt en gepubliceerd. Het boek is daarom niet verkrijgbaar in de boekhandel, maar wel te bestellen op de website van SEIN.