Deze dichtbundel is een liber amicorum voor Jana Beranová met bijdragen van 34 Rotterdamse dichter-collega’s. Een initiatief van Woordnacht dat mede mogelijk werd gemaakt door Studio Kers.

De uitreiking van het liber amicorum met poëtische bijdragen van 34 Rotterdamse dichter-collega’s vond plaats bij de uitreiking van de Jana Beranováprijs 2022 in Boekhandel Donner in Rotterdam op 3 mei 2022, één dag na de 90ste verjaardag van dichter en naamgever Jana Beranová. Een groot aantal dichters en anderen uit het literaire veld deelden in een bomvolle zaal in de feestvreugde.

De Jana Beranováprijs betreft een landelijke prijs voor literaire verdiensten vernoemd naar een levende Rotterdamse dichter. Jaarlijks kent Woordnacht deze toe aan een Nederlandstalige auteur die de artistieke vrijheid en integriteit vooropstelt, zonder te hechten aan waardering op grond van conventionele, modieuze of moreel gangbare criteria. Jana Beranová (Plzeň, 1932) kwam destijds als Tsjechisch politiek vluchteling naar Nederland en staat te boek als een icoon van de Rotterdamse letteren. Stichting Woordnacht installeerde de prijs in 2019.