Jana Beranová (1932) kun je rustig een grande dame van de poëzie noemen. Ruim 50 jaar geleden ontmoette zij Vasko Popa op Poetry International, en die kennismaking leidde 53 jaar later tot de publicatie van deze prachtige bundel.

Het is 1970 en Jana Beranová (bio op wikipedia), Tsjechische van geboorte maar dan al zo’n 20 jaar wonend in Rotterdam, bevindt zich op de eerste editie van Poetry International tussen werelddichters. Een ervan kijkt haar aan met “van die droeve wolvenogen”, zijn naam is Vasko Popa (bio op wikipedia). Hij wil die avond uit zijn reeks ‘spelen’ voorlezen, poëzie als spel met ons bestaan. Jana leest en herleest. Tuimelt van verbazing naar verbazing. “Het is Samuel Beckett, maar menselijker. Een stoelpoot die lief gebaart! Ik zie een keukenstoel. Natuurlijk, fauteuils hebben armen. Absurd. Een merkwaardige herkenning.”

Jana raakt gefascineerd en begint aan een vertaling. Ze raakt het manuscript helaas kwijt en komt dat vele jaren later weer tegen. De magie van het werk blijkt overeind gebleven, haar fascinatie voor het absurdistische werk van Vasko Popa is even sterk als destijds. Jana besluit de teksten opnieuw door te nemen en vraagt Panda van der Raaf het werk met kunst te verrijken. Het resultaat (in een ontwerpen van Saskia van Rheeden) is fenomenaal en is vanaf 15 december 2023 voor iedereen te bewonderen en verkrijgen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is BW_Vasko-Popa_p54-55-1024x826.jpg

Technische gegevens
paperback, 16,3×225cm, 96 pagina’s, full-color
ISBN: 978 94 91835 41 4
Prijs: E28,50
verkrijgbaar bij de (Rotterdamse) boekhandel