Ome Knilles en tante Bertha waren boer en boerin. Hun neef Lambert van der Aalsvoort vereeuwigde het gewone boerenwerk waaraan zij vasthielden. Dit boek is een must voor wie met het klassieke boerenleven kennis wil maken!

Uit de inleiding

[…] Alles in het voorhuis is nog zoals in mijn vroegste herinneringen. Je stapte door de voordeur direct binnen in de huiskamer.  Door het enige raam viel een -beetje licht op de zwarte plavuizen. Op de schouw een kruisbeeld met aan weerskanten een rij sierborden. Een zachtjes -tikkende klok en een grote linnenkast. In de geut werd nog water met de hand opgepompt. Een -trapje naar de opkamer en de twee andere slaapkamers direct onder het rieten dak. Er werd gekookt op het houtfornuis, ook de enige verwarming. Ernaast was de deur naar de stal en het gerief. […] Ik vraag of ik nog eens terug mag komen om er foto’s van te maken. Ome Knilles denkt een ogenblik na en zegt: ‘Ik zou niet weten waarom niet.’

Ik pak er een stoel bij en samen kijken we een tijdje zwijgend de boomgaard in. Dan zegt hij: ‘Ik denk dat we binnen wel een tas koffie krijgen.’

“Voor mensen die niet zijn opgegroeid in het vroegere boerenleven is het werken in natuur en met dieren zoals toen, moeilijk voorstelbaar. Dat het met de voortsnellende automatisering en toenemende grootschaligheid, en alles wat daarbij komt, zou verdwijnen werd ik me bewust.” aldus Lambert van der Aalsvoort, zelf geboren en getogen op den boerderij. “Daarom vroeg ik mijn oom en tante of ik hun gewone boerenwerk dat ze tot op hoge leeftijd bleven doen, mocht komen fotograferen. Ze leven al een tijdje niet meer. Het duurde ook wel even voordat ik er zelf aan toe was om er een boek van te maken. Het gaat ook om mijn eigen wortels. […]

Tussen de extremen van alsmaar gegroeide belasting van dier en natuur en het recentelijk opkomende dromen over oneindige voedselbossen zie ik genoeg ruimte voor gezond boerenverstand. Het traditionele Ora et Labora (bid en werk) zoals mijn oom en tante dat hun leven lang beoefenden is als ideaal en houvast nog springlevend. De mens als rentmeester is immers het hoogst haalbare. De natuur zal hoe dan ook het laatste woord blijven houden.”


Technische gegevens
hardcover, 24×15,5cm, 104 pagina’s, geheel full-color
ISBN: 978 94 91835 32 2
Prijs: E19,50
verkrijgbaar bij de boekhandel