Het klimaat verandert. De beschikbaarheid van grondstoffen staat onder druk en hergebruik daarvan wordt steeds belangrijker. In de komende periode zullen grote stappen moeten worden gezet om de CO2-uitstoot te reduceren en toe te werken naar een circulaire economie.

Dat geldt ook voor de grafische keten. Duurzaam Uitgeven gaat over de verlaging van de footprint van printproducties. Het boek voegt ervaringen samen uit eerdere onderzoeken naar de verduurzaming van print en biedt een praktisch handvat aan partners uit de grafische keten.

Duurzaam uitgeven is een co-editie met Papierenkarton.nl, dé plek voor informatie over de duurzame en (gebruiks-)vriendelijke eigenschappen van papier en karton. Het boek is niet verkrijgbaar in de boekhandel, er zijn nog wel een aantal exemplaren bij Studio Kers beschikbaar, geïnteresseerden kunnen er één aanvragen.

Over de duurzaamheid van het boek:

Ontwerp

Gezien de bewaarfunctie van het boek, heeft het een harde kaft. Het omslag is gepreegd en digitaal bedrukt en niet voorzien van folies en/of laminaten. Het formaat van het boek sluit aan bij de gekozen papiersoorten en voorkomt snijverlies. De boven- en onderkant zijn daarom niet aflopend gedrukt. Met de keuze voor het lettertype Lexicon is ruimte en inkt bespaard. Duurzaam Uitgeven is voorts gedrukt in twee kleuren. Dat bespaart drukplaten en inschietverlies.

Papier
Ter inspiratie zijn in dit boek meerdere papiersoorten gebruikt, acht in totaal (Eskaboard, Teknocard, Munken Pure, Munken Premium, Cyclus offset, Valorise, Paperwise Naturel en Cocoon offset). Bij de keuze voor papiersoorten zijn lokaliteit, CO2-uitstoot en energieverbruik en ISO/EMAS-certificeringen meegewogen. Op PaperWise na kwam al het gebruikte papier uit Europa.

Overige materialen
Dit boek is gedrukt met een hoogwaardige, milieuverantwoorde, niet-toxische, 100% bio-composteerbare, Cradle2Cradle-gecertificeerde inkt van Green4Print. Materialen die het recyclingproces kunnen verstoren zijn vermeden.

Grafische productie
Schadelijke of vervuilende stoffen (zoals IPA) zijn waar mogelijk vermeden. Het boek is gedrukt met honderd procent groene stroom. Alle productie, ook het bindwerk, heeft lokaal plaatsgevonden. De distributie gebeurde met elektrische auto’s die eveneens met 100% groene stroom werden geladen.

Recycling
Alle materialen die de eventuele recycling van dit boek kunnen verhinderen, zoals laminaten, spot uv-lak, bindersmaterialen en foliedruk zijn vermeden.

Checklist Duurzaam uitgeven

Voor het boek hebben wij een beknopte checklist samengesteld die u kan helpen duurzamer boeken te produceren, deze kunt u onderaan downloaden.