In sleutelaar worden portretteert Hans Sleutelaar schrijvers en kunstenaars met wie hij samenwerkte zoals Armando, C.B. Vaandrager, Jan Cremer, Jan Schoonhoven, Hans Verhagen, Bob den Uyl en anderen.

Sleutelaar worden is een verzameling van korte prozateksten waarin Hans Sleutelaar een reeks schrijvers en kunstenaars portretteert waarmee hij in de loop der jaren samenwerkte of in aanraking kwam, zoals Johnny van Doorn, Armando, Jan Schoonhoven, C.B. Vaandrager, Jan Cremer, Bob den Uyl, C. Buddingh’, Hans Verhagen, e.a. Naast deze teksten van Sleutelaar bevat het boek gastbijdragen van auteurs over Sleutelaar: Sanneke van Hassel en Bertram Mourits, plus wijlen Wim Brands, Johnny van Doorn en Martin Bril. Het boek bevat verder uniek fotomateriaal van Sleutelaar en de overige geportretteerden door de jaren heen.

Hans Sleutelaar zoekt in zijn teksten in sleutelaar worden steeds naar de essentie van de schrijvers en kunstenaars die hij portretteert. Ook zijn er stukken opgenomen over de vernieuwende Haagse Post-journalistiek van begin jaren zestig, en een reeks van zes korte overdenkingen over de nauwe relatie tussen kunst en realiteit (‘Hoe hoger de graad van realiteit, hoe meer het kunstwerk tegenwoordig is. De kunst verheft de realiteit door die te verhevigen.’) Hij schrijft hierbij volgens de principes die hij als redacteur, dichter en journalist altijd heeft aangehangen: bondig, in heldere taal, wars van kouwe drukte en met een grote waarheidsliefde. In de loop van het boek – met de chrononologie van Sleutelaars eigen bijdragen, het beeldmateriaal hierbij, en de gastbijdragen – is sprake van ‘Sleutelaar worden’, wat leidt tot de 80-jarige Hans Sleutelaar anno 2016, die recentelijk is teruggekeerd naar zijn Rotterdamse geboortegrond.

Technische gegevens: paperback met flappen, 16,5x28cm, 128 pagina’s | ISBN: 978 94 91835 02 5
Prijs: E16,95 excl. verzendkosten | niet meer verkrijgbaar in de boekhandel, op de uitgeverij zijn nog enige exemplaren beschikbaar