Een aantal jaren geleden mocht ik in Boekblad vertellen wat nou het boek is dat mijn leven (als boekenmaker bedoelen we dan) veranderde. Hieronder de integrale tekst van dat stuk.


Pieter Kers, ontwerper en boekenmaker met StudioKers, over zijn keuze.

Een boek is een object en ik houd van boeken waarbij ontwerp en uitvoering van zodanige kwaliteit zijn dat je het in de kast wilt hebben omdat het meer is dan de content alleen. De Ethica van Aristoteles, uitgegeven door de Historische Uitgeverij, is daarvan een perfect voorbeeld. Ik heb de eerste druk al in mijn bezit sinds het verschijnen (1999) en nu alles tegenwoordig snel en goedkoop lijkt te moeten heb ik het nog regelmatig in mijn handen om niet te vergeten dat het ook anders kan!

De Ethica onderscheidt zich in vormgeving en productie. De typografie van het binnenwerk was duidelijk goed besteed aan Rudo Hartman. Zijn ontwerp voor deze tekst met zijn ingewikkelde structuur is modern (ook nu nog) en eigenwijs door onder meer het perfect gekozen lettertype, hij moet daar nog steeds trots op zijn. Het omslag van Gerard Hadders, destijds wel té tijdgebonden en schreeuwerig genoemd, is klassiek en eigentijds ineen en bepaald sindsdien het seriebeeld van de Aristoteles-reeks. Hadders laat het boek voor zich spreken, barcode en plattekst ontbreken op het omslag. De technische uitvoering is onberispelijk, het boek is genaaid gebonden (in een halflinnen band) en ligt goed open. Ondanks het kloeke formaat voelt het zacht en vriendelijk door het prachtige papier en matte laminaat. Terecht oogstte de Ethica bij verschijning lof bij de jury’s van De Best Verzorgde Boeken én Die Schönste Bücher aus aller Welt.

Natuurlijk ben ik als ontwerper wat overgevoelig voor kwaliteit maar dat ik niet alleen sta met mijn voorkeur voor dit soort kostbare uitgaves bewijst het commerciële succes van deze Ethica. Het boek beleefde in 2015 een achtste druk en maar liefst 25000 exemplaren vonden hun weg naar een lezer. Dan is het verdienmodel van een zorgvuldig gemaakt boek toch meer valide dan dat van bits & bytes…